Zo zit dat met Halal
Een publicatie van de Imamin Foundation

 

De oorsprong van Halal

Halal betekent in het Arabisch ‘rein’. Het gaat daarbij met name om vlees voor menselijke con≠sumptie. Bijvoorbeeld welke dieren door de mens gegeten mogen worden. Hoe met deze dieren op een diervriendelijke wijze moet worden omgegaan. En hoe het vlees bewerkt moet worden. Deze Halalrichtlijnen zijn bindend voor Moslims. Wat is ‘Halal’ en wat is ‘niet Halal’, wordt beschreven in het heilige boek van de Islam: de Koran. De Koran bevat alle openbaringen van de profeet Mohammed, waaronder de richtlijnen voor wat ‘rein’ voor Moslims is, oftewel Halal.

 

Wat houdt Halal in

Een cultuur die in een periode van meer dan veertienhonderd jaar tot bloei is gekomen, is moei≠lijk in enkele woorden weer te geven. Toch is het wel mogelijk om beknopt aan te geven waar het bij Halal om gaat. In de eerste plaats: de dieren die voor consumptie bestemd kunnen worden. Dit zijn dieren die zelf geen vlees eten: dus o.a. runderen, lammeren, schapen, geiten, pluim≠vee, eenden en ganzen. Deze dieren moeten bovendien op een natuurlijke wijze hebben kunnen leven. Vlees wat Halal is wordt daarom als heel gezond en natuurlijk beschouwd. De slacht vindt plaats onder het uitspreken van een gebed aan Allah op een manier die voorkomt dat dieren onnodig lijden. Tijdens de opslag en bereiding van het vlees moeten ook de voorschriften zorgvuldig worden nageleefd.

 

Voor wie is Halal van belang

In ons land wonen momenteel 1,5 miljoen mensen met het Islamitisch geloof (35 miljoen in Europa) Mensen die thuis, op hun werk, onderweg, in het ziekenhuis, de sportkantine en tijdens het uitgaan vanuit hun overtuiging kiezen voor snacks, gerechten, maaltijden en baby≠voeding die voldoen aan de Halal-voorschriften. En deze groep groeit gestaag. Dat wordt ook weerspiegeld in winkels, super≠markten, horecabedrijven, instellingen en cateraars, want Moslim-consumenten bewust om Halal-producten vragen.

 

Zo herkent u Halal producten

De meeste verse en ge≠conserveerde vlees≠producten, kant-en-klare maaltijden en snacks in de winkelschappen in Nederland zijn niet Halal. Vandaar dat veel Moslims voor de zekerheid naar speciale Halalslagers en toko’s gaan. Maar met name jonge Moslim-consumenten gaan voor hun boodschappen naar de supermarkt; zeker als die herkenbaar Halal-producten ver≠kopen. De herkenbaarheid van echte Halalproducten laat echter nogal te wensen over. Daarom wordt nu gewerkt met een vignet, dat deze garantie geeft: “het silhouet van een moskee met een halve maan met sterren”.

Verder vindt u in steeds meer supermarkten een duidelijk te herkennen Halalschap. Een verkoopplaats met een vrieskast, een koel gedeelte en een ‘droge’ afdeling, waar uitsluitend gegarandeerde Halal-producten worden aangeboden: onder meer vlees, vleeswaren, snacks, babyvoeding en kant-en-klare maaltijden.

 

De traditie van lekker eten

Wat ‘rein’, voedzaam en lekker is voor moslims, zal ook door talloze niet-Moslims bijzonder gewaardeerd worden. In heel veel landen over de hele wereld wordt namelijk Halal gegeten; vaak landen met een rijke culinaire traditie zoals IndonesiŽ, Suriname, Marokko, Turkije, het Midden Oosten, Egypte en Iran. Veel van die gerechten zijn ook in ons land inmiddels bijzonder populair en zelfs als kant-en-klare maaltijd verkrijgbaar.

Een gemakkelijke traktatie voor alle liefhebbers van lekker eten.

 

 


Assortimentsoverzicht klik hier

Imamin Mission Statement:
Imamin is de toonaangevende producent en leverancier van een breed assortiment voedselproducten van hoge kwaliteit die gegarandeerd en onvoorwaardelijk voldoen aan de strengste Halalvoorschriften.
 
Zakat
Imamin besteedt een deel van de winst als zakat aan voedselprojecten voor kinderen in nood, ongeacht hun religieuze of culturele achtergrond